CO melder plaatsen

In het kader van de plaatsing van koolmonoxidemelders is het goed om af te rekenen met het misverstand dat koolmonoxide (CO) zwaarder is dan lucht. Sterker, het is zelfs ietsje lichter en bovendien mengt het heel erg goed met de lucht. Dat betekent dus ook dat in ruimtes waar de cv-installatie, de haard, de kachel of de geiser zich bevinden CO in combinatie met warme lucht zal gaan stijgen. Wil je dus op tijd een melding krijgen, dan dient de CO-melder dus een plek aan het plafond of in elk geval zo hoog mogelijk in de ruimte te krijgen. Zie voor meer informatie deze link. Ondanks deze artikelen is er nog altijd veel onduidelijkheid, niet alleen bij bewoners, maar ook bij installateurs. Daarom willen we hier in de onderstaande alinea’s aandacht aan geven. Eerst zal uitgelegd worden wat de beste plaats is voor een koolmonoxidemelder en vervolgens leggen we uit wat koolmonoxide doet met jouw lichaam.

Plaatsing co melder

Een hardnekkig misverstand is dat, doordat koolmonoxide zwaarder is dan lucht, zich van onderen zal opbouwen. Dit is niet helemaal juist: koolmonoxide mag dan misschien nagenoeg evenveel wegen dan lucht, echter blijkt uit onderzoek dat koolmonoxide in combinatie met warme lucht uit een verbrandingstoestel stijgt. Plaats de koolmonoxidemelder daarom in een stookruimte ruimte aan het plafond. Brandweer Nederland geeft onderstaande advies. Lees meer hierover op onze website bij veelgestelde vragen.

Co melder plaatsen

Zoals in bovenstaande alinea te lezen is zal de plaatsing van de melder dus mede afhangen van de locatie waar de melder geplaatst wordt. Hieronder wordt per situatie een advies gegeven.

               

In een ruimte met een mogelijke CO-bron zoals een cv-ketel, een geiser of een pelletkachel:

Aan een horizontaal plafond: Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron.
Centraal in de ruimte: Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.

Aan een schuin plafond: Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. Plaats de melder aan het schuine plafond.

             

In alle ruimtes zonder gastoestellen zoals woonruimtes en slaapkamers

Slaapkamers: Op ademhoogte. In slaapkamers is ademhoogte de hoogte waarop je slaapt.

Overige ruimtes: Op ademhoogte. Afhankelijk van activiteiten in de ruimte komt ademhoogte overeen met zit- of loophoogte.

Plaats op onderstaande locaties nooit een koolmonoxidemelder
Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten. Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Een koolmonoxidemelder kan niet tegen vocht. Dan zal hij na enige tijd niet meer (goed) werken. Plaats dus geen koolmonoxidemelder in de badkamer.

Wat doet koolmonoxide met je lichaam?

Als je koolmonoxide inademt, dan hecht het zich aan hemoglobine, het eiwit dat zuurstof transporteert in je bloed. Koolmonoxide bindt zich ongeveer 230 keer sneller aan hemoglobine dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer hieraan kan binden. Daardoor ontstaat een zuurstoftekort in de weefsels.
De symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien.
Als je langer wordt blootgesteld of de concentratie is hoger, dan kun je verward raken, flauwvallen, pijn op de borst krijgen, benauwd worden en een onregelmatige hartslag en ademhaling krijgen.

In geval van een ernstige vergiftiging zijn de symptomen: verlaagde bloeddruk, toevallen, longoedeem, hart-ritme stoornissen, hartstilstand en ademhalingsstilstand. Je kunt uiteindelijk in coma raken en zelfs overlijden.

Neem contact op voor meer vragen

De Retwist-koolmonoxidemelder plaats je eenvoudig met de meegeleverde bevestiging set en montageplaat. Steek de stekker van de cv-ketel in de Retwist schakelstekker en de melder is geplaatst. Zie voor de installatie de installatievideo. De Retwist CO-switch is te verkrijgen in de webshop. Twijfel je nog of wil je meer weten over de Retwist CO-switch? Mail geheel vrijblijvend naar info@retwist.eu voor meer informatie, of kijk verder op onze website.

De veiligste oplossing tegen koolmonoxidevergiftiging

  • Schakelt direct de cv-ketel uit
  • Levensduur van 10 jaar
  • Eenvoudige installatie
  • Nederlandse innovatie

De Retwist koolmonoxidemelder biedt de optimale bescherming tegen de gevaren van koolmonoxide. Bestel de Retwist CO-switch en bescherm wie je lief zijn!

Meer informatieBestel v.a. € 139,95
Sinds 2017

Retwist Smoke
rookmelders in diverse uitvoeringen verkrijgbaar

  • Sets van 3 stuks
  • Koppelbaar
  • Nooit batterijen vervangen
  • Levensduur van 10 jaar

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht! Bestel de Retwist Smoke en bescherm wie je lief zijn!

Meer informatieBestel v.a. € 69,95
Sinds 2017
Draai je telefoon voor de beste beleving