11
Sep

Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Vergiftiging door koolmonoxide kan levensgevaarlijk zijn wanneer je dit gas in een hoge concentratie inademt. Omdat het reukloos, kleurloos, smaakloos en geluidloos is, kun je het niet zelf waarnemen – met alle gevolgen van dien. Wat kun je doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen? In dit blog zetten we een aantal belangrijke maatregelen voor je op een rijtje.

Plaats een koolmonoxidemelder

Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar toch heeft slechts minder dan een kwart van alle huishoudens in Nederland een koolmonoxidemelder in huis. Door een koolmonoxidemelder te plaatsen, voorkom je stikkingsgevaar door dit gas: een dergelijke melder detecteer wanneer gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide vrijkomen en geeft een alarmsignaal af waardoor iedereen gewaarschuwd wordt. Omdat je dit gas niet zelf kunt waarnemen, is dit letterlijk van levensbelang.

Samen met Brandweer Nederland adviseren wij bij elk verbrandingsapparaat een koolmonoxidemelder te plaatsen. De Federatie Veilig Nederland heeft een samengesteld waar alle melders op staan die onderzocht en getest zijn door een onafhankelijke organisatie; de koolmonoxidemelder van Retwist staat ook op deze lijst.

Ventileren en onderhoud

Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het ook belangrijk dat je de ruimte waar het verbrandingsapparaat (cv-ketel, hout- of pelletkachel, openhaard, geiser of gasfornuis) staat, dagelijks ventileert. Zet eventuele luchtroosters of (kiep)ramen op een kier open zodat de lucht ververst wordt.

Uiteraard is regelmatig onderhoud aan of controle van het apparaat ook van groot belang.

Retwist. Bescherm wie je lief zijn.

De Retwist koolmonoxidemelder is een unieke koolmonoxidemelder die koolmonoxide niet alleen detecteert, maar die ook de cv-ketel direct uitschakelt! Hiermee worden alle mogelijke gevaren van koolmonoxide geëlimineerd en wordt erger voorkomen.

Dankzij de eenvoudige en unieke plug-and-play toepassing is de Retwist-melder zeer eenvoudig en snel aan te sluiten op het verbrandingsapparaat: steek de schakelstekker in het stopcontact in de buurt van de cv-ketel, sluit hier de stekker van de cv-ketel op aan en plaats tot slot CO-melder. Meer over deze melder, de productspecificaties en de eenvoudige plug-and-play montage vind je op deze pagina .

In ons volgende blog gaan we onder andere in op de vraag hoe je weet of jouw cv-ketel veilig is.

Wilt u meer weten?
We helpen u graag!

Voor een garantie aanvraag klik je hier.

Bedankt! We nemen spoedig contact met je op.
Oeps, er ging iets niet goed. Probeer het nog eens a.u.b.
Draai je telefoon voor de beste beleving