12
May

Voorkom vals alarm bij je rookmelders

Regelmatig komt het voor dat rookmelders alarm geven zonder dat er rook of brand is. De meeste mensen vinden dit erg vervelend, ook omdat het nogal eens ’s nachts gebeurd. Gelukkig is een rookmelder vals alarm vaak te voorkomen met een paarsimpele handelingen en voorzorgsmaatregelen.

 

Maak je rookmelder regelmatig schoon

Een rookmelder bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het meest belangrijke gedeelte van een rookmelder is de rookkamer. In dit onderdeel bevindt zich de sensor. Deze sensor bestaat uit een soort van lichtstraal, als deze wordt onderbroken geeft de sensor een signaal af aan de sirene, die dan alarm geeft door een hard geluidssignaal. Deze rookkamer kan vuil worden. Er kan stof in komen of er kan een insect inkruipen. Hierdoor wordt het signaal van de sensor verstoord en gaat het alarm af.

Helemaal voorkomen kun je valse alarmen nooit. Het kan natuurlijk zo zijn dat net nadat jij met de stofzuiger de rookmelder hebt schoongemaakt er een insect inkruipt. Maar met periodiek onderhoud  voorkom je wel dat er zich stof in de rookkamer ophoopt. Let op: bij nieuwe melders kan dit ook gebeuren!

 

Als de verwarming weer aangaat

In de periode rond september komen de meeste valse alarmen voor. Wat er gebeurt rond deze periode is dat de verwarming na lange tijd weer aangaat. Gedurende de warme dagen is er veel stof tussen de verwarming gaan zitten. Als de verwarming aangaat, dwarrelt de stof omhoog door de warme lucht. Deze komt dan in de rookkamer terecht en hoopt zich op. De sensor wordt dan verstoord en de rookmelder geeft alarm omdat deze denkt dat er rook is.

Door periodiek je rookmelder uit te zuigen, voorkom je dat er zich stof ophoopt in de rookkamer en voorkom je vals alarm.

 

Verplaats je rookmelder in huis

Heb je vaker valse alarmen en werkt uitzuigen met de stofzuiger niet? Het kan zijn dat je rookmelder op een verkeerde plaats hangt. Wellicht hangt de melder ergens waar damp of stof vaak voorkomt. Zo is het niet verstandig om de rookmelder te dicht bij de keuken of badkamer te plaatsen. Door de damp van het koken, een douche of een bad gaat de rookmelder namelijk ook af. Verplaats daarom je rookmelder naar een ander punt in de ruimte als je hier last van hebt. Kan of lukt dat niet, overweeg dan een hittemelder in plaats van een rookmelder. Hittemelders gaan niet af door rook of damp, maar geven alarm als er een snelle stijging is in temperatuur.

 

Vervang je rookmelder na 10 jaar

De Retwist Smoke rookmelders hebben een levensduur van 10jaar. Daarna is de rookmelder versleten en moet je deze weggooien en vervangen. De reden dat een melder 10 jaar meegaat is omdat de rookkamer en de sensor ‘slijten’ op het moment dat de rookmelder actief is. Er komt stof of aanslag inde rookmelder en op de sensor. Op een gegeven moment gaat de melder storing en/of zelfs vals alarm geven. Vervang je melder dus op tijd! Maak een notitie in je agenda dat je de melder tegen die datum vervangt.

 

Er is iets mis met de aansluiting

Bij 230v rookmelders die op netstroom aangesloten zijn (de Retwist Smoke MW en Smoke MWR), kan het zijn dat er iets mis is met de aansluiting van je rookmelder. Wil je dit controleren? Schakel dan eerst de stroom uit in je meterkast. Haal vervolgens de rookmelder van het plafond en controleer of de bodemplaat goed vast zit. Blijft de rookmelder piepen? Controleer dan of de bedrading op de juiste manier aangesloten is.

 

Een technisch defect

Lossen alle bovenstaande problemen het gepiep niet op? Dan kan het zijn dat je rookmelder defect is. Probeer de melder eerst nog eens te resetten, piept hij nog steeds dan kun je hem het beste vervangen. Een piepende rookmelder is namelijk niet alleen irritant, het kan ook gevaarlijk zijn. Het piepen is namelijk een indicatie dat er iets mis is. 

Twijfel je over de oorzaak van het gepiep, of wil je om een andere reden ons graag spreken? Neem dan contact op via info@retwist.eu.

Wilt u meer weten?
We helpen u graag!

Voor een garantie aanvraag klik je hier.

Bedankt! We nemen spoedig contact met je op.
Oeps, er ging iets niet goed. Probeer het nog eens a.u.b.
Draai je telefoon voor de beste beleving