27
Jan

“Rookmelder verplicht, maar aan co-melder wordt niet gedacht. Dat is toch kortzichtig?”

In sociale woningen hangt veel minder vaak een koolmonoxidemelder dan in een koophuis of particuliere huurwoning. En hoewel afgelopen tijd uitvoerig met wooncorporaties over rookmelders is gesproken, wordt er aan co-melders niet gedacht. ,,Dat is toch kortzichtig?” 

 

,,Het aantal CO-melders in corporatiewoningen is echt heel laag: 22 procent”, zegt raadslid Kavish Partiman, van de Haagse CDA. ,,Met onderhoud is het vaak slecht gesteld, de klachten stromen binnen. Een oude ketel en slecht onderhoud is een recept voor problemen.”

Koopwoningen beschikken daarentegen in 28 procent van gevallen over een CO-melder, van de particuliere huurwoningen ruim 26 procent. Rookmelders zijn te vinden in bijna 61 procent van de sociale woningen tegenover 66 procent van de koophuizen en 58 procent van de particuliere huurwoningen.

In Den Haag heeft de gemeente afgelopen tijd overlegd met wooncorporaties over het ophangen van rookmelders, maar bij die gesprekken is het niet gegaan over het ophangen van koolmonoxidemelders ,,Dat is kortzichtig denken. Pas als het Rijkkoolmonoxidemelders verplicht, gaan we dat doen. Dat mag wel wat pro-actiever worden aangepakt.”

 

Doodsoorzaak

Na het overlijden van de jonge Haagse tiener in oktober 2021, wilde de CDA-fractievoorzitter weten wat Den Haag doet om het aantal koolmonoxidemelders in woningen te verhogen. Hij maakt zich daar ernstig zorgen over. Want schattingen gingen altijd uit van vijf tot tien doden per jaar door koolmonoxide, maar Partiman wijst op een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uit 2015, waarin staat dat dit aantal in werkelijkheid mogelijk drie tot wel vijf keer hoger ligt. Een koolmonoxidevergiftiging wordt namelijk vaak niet herkend als doodsoorzaak.

 

Hij klaagde volgens zijn nicht al langere tijd over hoofdpijn

Het giftige gas heeft in het verleden ook in de Haagse regio levens gekost. Een 38-jarige Pool overleed bijna drie jaar geleden.  Oorzaak: koolmonoxide, bleek uit onderzoek. Hij klaagde volgens zijn nicht al langere tijd over hoofdpijn. 

Vaker gaat het bijna mis. Op Tweede Kerstdag moesten twee mensen uit ’s-Gravenzande met koolmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis worden gebracht en op 12 januari moesten drie bewoners uit een Rijswijkse flat ook naar het ziekenhuis. Zij werden wél gealarmeerd door een koolmonoxidemelder.

 

Verplichten

De gemeente benadrukt dat het Rijk in bouwregels kan vastleggen dat koolmonoxidemelders verplicht worden. Samen met de drie andere grote steden wil Den Haag daarvoor ook lobbyen. Wat Partiman betreft zet de gemeente zelf nog een extra stap: ,,Stel hierover harde eisen in de prestatieafspraken die we met de corporaties maken.” Verder is het eigenlijk de verantwoor­de­lijk­heid van de huurder.

 

Staedion is inmiddels aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn. De corporatie hangt standaard een melder op in woningen met een zogeheten ‘open verbrandingsinstallatie’. Dat zijn er echter nog geen tien meer, legt een woordvoerster uit. ,,Verder is het eigenlijk de verantwoordelijkheid van de huurder, maar naar aanleiding van het tragische incident van vorig jaar beraden we ons daar wel opnieuw op, samen met de huurdersvereniging.”  

Haag Wonen zit op dezelfde lijn, al heeft die corporatie nog veertig huurders die hun ouderwetse geiser niet gratis willen laten vervangen. In die huizen hangen dus CO-melders, in andere woningen gebeurt dat niet standaard. Wel is het onderwerp van gesprek in overleggen met de huurdersorganisatie en de gemeente.

 

Centraal advies

Aedes de overkoepelende organisatie van wooncorporaties laat weten dat er geen centraal advies of verplichting is over de koolmonoxidemelders. Wel dat risicovolle installaties, zoals open geisers, zoveel mogelijk vervangen worden voor veiliger toestellen. Ook moet onderhoud aan gasinstallaties vanaf volgend jaar door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. 

In november nam de gemeenteraad al een voorstel van Hart voor Den Haag aan dat de gemeente er bij het Rijk op aan moest dringen ook koolmonoxidemelders verplicht te stellen. Ook met de wooncorporaties moest het gesprek worden aangegaan.

Wilt u meer weten?
We helpen u graag!

Voor een garantie aanvraag klik je hier.

Bedankt! We nemen spoedig contact met je op.
Oeps, er ging iets niet goed. Probeer het nog eens a.u.b.
Draai je telefoon voor de beste beleving