11
Sep

Kan ik koolmonoxidevergifiting oplopen?

Veel mensen denken dat koolmonoxide alleen kan vrijkomen bij oude (of verouderde) cv-ketels. Dat is echter een groot misverstand: koolmonoxide kan ook ontstaan bij nieuwe ketels en dus kan in principe iedereen koolmonoxidevergiftiging oplopen. Maar, wat is koolmonoxide en hoe ontstaat het? In dit blog vertellen we meer over dit gevaarlijke gas en wijzen we je op signalen die een teken van koolmonoxidevergiftiging kunnen zijn.

Wat is koolmonoxide?

Jaarlijks raken honderden mensen bewusteloos of gewond door koolmonoxidevergiftiging en belanden in het ziekenhuis; een tiental mensen overlijdt hier zelfs aan. Wat is koolmonoxide eigenlijk en waarom is het zo gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig en levensgevaarlijk gas. Het is reukloos, kleurloos, smaakloos en geluidloos en daardoor niet zelf waar te nemen – met alle gevolgen van dien. Het ontstaat bij onvolledige verbranding van een fossiele brandstof in bijvoorbeeld een cv-ketel, hout- of pelletkachel, openhaard, geiser of gasfornuis – ongeacht hoe oud of nieuw dit verbrandingssysteem is. Ook bij nieuwe apparatuur kan koolmonoxide vrijkomen wanneer deze niet op de juiste manier is aangesloten of wanneer deze een technisch defect heeft. Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen; het is daarom letterlijk van levensbelang dat je je van dit risico bewust bent.

Hoe herken ik een koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen lijken op een griepje: (lichte) hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Andere kenmerken zijn dat je je verward of slaperig voelt en een versnelde hartslag hebt. Ook wanneer je een geringe hoeveelheid koolmonoxide inademt, kan dit al tot deze klachten leiden. Bij een hogere concentratie treden ernstige symptomen op zoals bewusteloosheid, coma of blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Omdat in principe iedereen koolmonoxidevergiftiging kan oplopen, is het niet alleen van groot belang dat je de symptomen herkent, maar ook dat je weet je hoe dit kunt voorkomen. Door dagelijks te ventileren en door regelmatig onderhoud aan je apparatuur bijvoorbeeld, maar ook door de aanschaf van een betrouwbare koolmonoxidemelder. In ons volgende blog vertellen we je meer over wat je zelf kunt doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Retwist. Bescherm wie je lief zijn.

Wilt u meer weten?
We helpen u graag!

Voor een garantie aanvraag klik je hier.

Bedankt! We nemen spoedig contact met je op.
Oeps, er ging iets niet goed. Probeer het nog eens a.u.b.
Draai je telefoon voor de beste beleving